Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Souostroví Britské Panenské ostrovy

Souostroví Britské Panenské ostrovy, tvořené asi šedesáti ostrovy a ostrůvky, z nichž některé jsou zcela neobydlené, leží ve východní části Karibského moře asi 100 km od Portorika. Kdysi to bylo útočiště pirátů a bukanýrů, nyní sem míří jachtaři i turisté.

Návštěvníky zde čekají zelené pahorky, modrá obloha, oranžové západy slunce, průzračně čisté moře a pláže.

Hlavními čtyřmi ostrovy jsou Tortola, Virgin Gorda, Anegada a Jost Van Dyke. Na ostrovech žije asi 20 tisíc obyvatel, tři čtvrtiny z toho na ostrově Tortola, kde se nachází i hlavní město Road Town. Ostrovy jsou závislým územím Velké Británie s rozsáhlou samosprávou. Ostrovy jsou oblíbeným místem pro milovníky vodních i adrenalinových sportů. V poslední době jsou ostrovy vyhledávány páry, které touží po romantické svatbě, kterou uznávají i české zákony.

Ostrovy představují vrcholky podmořského pohoří. Terén je tudíž členitý, pobřeží tvoří písečné pláže lemované korálovými útesy. Pouze Anegada s velkou ornitologickou rezervací v porostech mangrovů je plochá. Klima je tropické, pasátové. Ostrovy nabízejí stálé pasáty, veliké množství bezpečných kotevních bójí, liduprázdné zátoky a pláže, pod vodní hladinou bohatý pestrobarevný podmořský život, který se dá objevovat jak při šnorchlování, tak i při potápění, včetně vrakového.

Nejlepší způsob trávení dovolené na těchto ostrovech a jejich poznání je pronájem motorového člunu nebo plachetnice. Plachtění a projížďky pronajatým člunem nebo jachtou – to je hlavní sportovní náplň návštěvníků této destinace. Jednak se mohou bez problémů pohybovat mezi ostrovy, jednak si mohou zajet na romantické a liduprázdné plážičky. Samozřejmě před vypůjčením je nutno absolvovat zkušební test, zda je klient schopen řídit člun sám.

V národních parcích na ostrovech je možné buď absolvovat řadu krátkých procházek, nebo si v některé z četných stájí vypůjčit koně a vydat se na projížďku krajinou. Mezi zdejší typické rostliny patří různé druhy stromů, rodících exotické ovoce jako  mango, papája a kokosové ořechy. Po zemi se míhají ještěrky, na cestách postávají oslíci a v noci je slyšet kuňkání žab.

Pro šnorchlování jsou ideální jeskyně na ostrově Norman Island nebo Smugglers Cave na nejzápadnějším výběžku ostrova Tortola. Potápěči si přijdou na své při prozkoumávání vraku parníku Rhone, potopeného u ostrovů Salt Island a Pater Island v roce 1867.

Tipy na výlety
Tortola - turisté sem jezdí za krásnými plážemi, zátokami, do těch nejlepších hotelových zařízení na ostrovech, restaurací a nightclubů. Hlavní město Road Town je malebné městečko s přístavem. K těm nejhezčím mořským zátokám patří Cane Garden Bay, Smugglers Cove a Brewers Bay na severovýchodním pobřeží. Turisté si mohou dopřát výšlap na 534 m vysokého kopce v NP Sage Mountain a pořídit si tak příjemný výhled na okolní ostrovy.

Virgin Gorda – tento ostrov, ležící jen několik mil severovýchodně od Tortoly, má zčásti rovný, zčásti hornatý povrch. Jedním z kouzelných míst je zde bezesporu Baths – čarokrásné místo na jihozápadě ostrova Baths s gigantickými žulovými balvany jakoby poházenými kolem oslnivě bílých písčitých pláží, ohraničených palmami. Baths je nejnavštěvovanějším místem ostrova. Kdo chce uniknout davům turistů, mohou se spíše vydat do North Sound, chráněné mořské zátoky s korálovým útesem nebo na opuštěné ostrůvky Mosquito a Pricky Pear u severního pobřeží.

Anegada – ostrov je téměř plochý, vápencový a severní a jižní pobřeží je lemováno půvabnými plážičkami s bílým pískem. Jihovýchodně od ostrova je v moři třetí největší korálový útes na světě Horseshoe Reef, který nabízí  díky stovkám vraků potápěčům nekonečné možnosti vyžití.

Jost Van Dyke – ve dne působí tento ostrůvek spíše ospalým dojmem, večer se však probouzí díky výletníkům, přijíždějícím sem z Tortoly na párty do některého z pobřežních barů a restaurací, kde se opékají selátka a odkud se dá se sledovat při dobrém drinku zapadající slunce. Na pobřeží ostrova je i několik míst vhodných k lenošení na plážích a šnorchlování, například Little Jost Van Dyke, Green Cay a Sandy Cay.

Salt Island  – ostrůvek na jihu souostroví, dříve zásobárna soli. Nyní je známý jako místo, u kterého leží na dně moře napůl rozlomený vrak lodi Rhone a je místem, kde se potápěči skutečně mohou vyřádit.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 2 317 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko