Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ostrov Tortola

Tortola je největším ostrovem Britských Panenských ostrovů rozkládajících se v Karibském moři. Na délku měří 18 km a na šířku okolo 5 km. Název získal ostrov podle hrdliček, které svým počtem stále převyšují 14 tisíc zdejších obyvatel. Tortola je také nejlidnatějším ostrovem tohoto karibského souostroví a nejvíce obyvatel žije v hlavním městě Road Town.

Pro většinu návštěvníků je Tortola pouze odrazovým můstkem pro plavbu k sousedním ostrovům. Rozhodně se však vyplatí na ostrově nějaký čas pobýt, nabízí totiž krásné pláže, kvalitní ubytování, nedotčenou přírodu a romantické zátoky. Abyste se však z hlavního města Road Town dostali až k plážím na severu Tortoly, musíte zdolat centrální pohoří, kterému vévodí 521 metrů vysoký vrchol Mount Sage – nejvyšší bod všech Panenských ostrovů.

ostrov Tortola - Britské Panenské ostrovy

Hlavní město Road Town s asi 9000 obyvateli není samo o sobě až tolik atraktivní. Je hlavně administrativním a obchodním centrem, u něhož nebyl příliš kladen důraz na architektonickou vzhlednost. Je tvořeno několika uličkami, které se táhnou rovnoběžně s nově nasypaným nábřežím. K Road Townu patří poměrně živý přístav, do něhož neustále připlouvají a zase odplouvají trajekty a jachty. Pravidelně odtud vyplouvají například spoje na sousední ostrovy Virgin Gorda a St. Thomas. Občas sem zamíří i výletní lodě, které v přístavu vysadí pasažéry na prohlídku ostrova, popřípadě nějaké nákupy.

ostrov Tortola - Britské Panenské ostrovy

Pokud máte přeci jen nějaký čas na prohlídku města, navštivte V. I. Historical Society Folk Museum sídlící v domě postaveném v tradičním západoindickém architektonickém slohu. Najdete ho na Main Street a mezi vystavenými exponáty jsou k vidění indiánské památky a nejrůznější předměty, které byly vyloveny z vraku lodi Rhône. Za vidění v blízkosti Road Townu stojí ještě malá Botanická zahrada J. R. O´Neala. Jde o zelenou oázu plnou domácích a exotických rostlin, která se soustřeďuje okolo leknínového jezírka. Zahrada je stíněná palmami a její součástí je i skleník s orchidejemi. Při cestě z hlavního města směrem na sever je tak tato botanická zahrada velmi příjemnou zastávkou.

Jakmile se dostanete na severní pobřeží, budete si moci užívat uvolněné atmosféry, odpočinku na slunci a celodenní relaxace. Právě v této oblasti se totiž nachází ty nejlepší tortolské hotely a pláže pozvolně se svažující do průzračných vod Karibiku. Turisticky velmi vyhledávaný je malý záliv Smuggler´s Cove, který se stal doslova rájem pro milovníky šnorchlování. K zálivu je možné se dostat po silnice vedoucí z Long Bay. Záliv Long Bay se táhne v délce 1,6 km a je lemován stejně dlouhým pásem bělostného písku. Stín poskytují všudypřítomné kokosové palmy a hotel v pozadí se stará o veškerý komfort svých hostů.

ostrov Tortola - Britské Panenské ostrovy

U surfařů jednoznačně vítězí záliv Apple Bay, kde má své sídlo Bomba´s Surfside Shack – jde o veliký plážový bar, který se proslavil bujarými večírky při úplňku. Několik dalších barů a restaurací je rozeseto také v zálivu Carrot Bay. Nejlepší podmínky windsurfařům poskytuje další záliv, zakřivený Cane Garden Bay. Na své si v něm přijdou také vodní lyžaři, nebo výletníci na člunech. V zálivu se nachází i několik plážových restaurací a hotelů.

ostrov Tortola - Britské Panenské ostrovy

Brewers Bay doporučujeme navštívit v případě, že patříte k milovníkům šnorchlování a poznávání podmořského světa. U písečných pláží v zálivech Trunk Bay, Josiah´s Bay, Lambert Long Bay nebo Elizabeth Beach se zase nabízí skvělé podmínky pro koupání a plavání – pokud je však moře klidné. Tortola je písečným náspem spojena s ostrovem Beef Island, který se pyšní nádhernými plážemi především v zálivech Trellis Bay a Long Bay.

Co se týče vnitrozemí Tortoly, je poměrně hornaté. Uprostřed ostrova se na ploše 37 hektarů rozkládá Národní park Sage Mountain. Byl založen v roce 1964 z důvodu ochrany pozůstatků původního deštného pralesa, který v dávných dobách pokrýval celé území ostrova. Park dnes protíná naučná stezka s názvem Rainforest Trail, která seznamuje návštěvníky s typickými pralesními rostlinami, jako je například popínavá Xanthosoma s listy, jež připomínají sloní uši. Vyskytují se zde také stromové kapradiny, fíkusy, bromélie či filodendrony, kterým se daří nejlépe v úkrytu pod až 30 metrů vysokými stromy. Kromě hlavní stezky se můžete vydat ještě na Mahogany Forest Trail, klikatící se porosty cypřišků a plantážemi mahagonu.

ostrov Tortola - Britské Panenské ostrovy

Pokud byste se chtěli trajektem vypravit na nedaleké ostrovy Jost van Dyke, St. John nebo na Americké Panenské ostrovy, museli byste se vydat do přístavu Soper´s Hole na západním konci Tortoly. Je odtud vidět ostrůvek Frenchman´s Cay s přístavištěm Soper´s Hole marina, které je doslova zacpáno soukromými jachtami a nejrůznějšími výletními plavidly.

- jap -

Článek byl zobrazen 6 369 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko